Boekhoudprogramma vinden dat bij je onderneming past

Als u op zoek bent naar de juiste boekhoudsoftware voor uw bedrijf, is het onmogelijk te missen hoeveel verschillende tools er op de markt zijn. Sommige zijn meer gericht op freelancers, terwijl andere de meeste waarde bieden voor hele boekhoudafdelingen.

Hoe weet u welke de juiste is voor u of uw organisatie? In dit bericht gaan we in op een aantal veelgestelde vragen en geven we een overzicht van 25 populaire boekhoudpakketten, samen met voor wie ze het meest geschikt zijn.

Dit is wat we behandelen:

Wat is het verschil tussen een boekhouder en boekhoudsoftware?
Wat zijn de verschillen tussen boekhoudsoftware en boekhoudsoftware?
Moet ik betaalde of gratis boekhoudsoftware gebruiken?
Hoe kiest u de beste boekhoudsoftware voor uw bedrijf?

Lees het hele artikel voor een beter begrip van het onderwerp, of ga naar de delen die u het meest interesseren.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en boekhoudsoftware?

Boekhouden is het beheren en vastleggen van de financiële aspecten van uw bedrijf. Boekhoudsoftware helpt een bedrijfseigenaar of boekhouder bij het beheren van die gegevens. Hier volgt een meer gedetailleerde uitleg:

Een boekhouder is de persoon die belast is met deze taak, en terwijl hun feitelijke taken kunnen variëren van klant tot klant, zijn hier vier algemene diensten die ze kunnen uitvoeren:

Transacties van PayPal, creditcards, betalingsverwerkers, enz. categoriseren en ervoor zorgen dat ze worden verantwoord in de bedrijfsboeken.
Opstellen van belangrijke financiële overzichten, zoals winst- en verliesrekeningen, balansen en het kasstroomoverzicht.
De bankafschriften en transactiegegevens met elkaar in overeenstemming brengen.
De debiteuren- en crediteurenadministratie van een bedrijf beheren.

Een goede boekhouder is iemand die zowel ervaren als gepassioneerd is om u te helpen uw bedrijf te laten groeien. Hij of zij moet in staat zijn ingewikkelde financiële termen en concepten om te zetten in gemakkelijk te begrijpen taal. Het belangrijkste is dat uw boekhouder inzichtelijke financiële gegevens levert, die u kunt gebruiken om intelligente zakelijke beslissingen te nemen en uw bedrijf te laten groeien en groeien.

Een boekhoudprogramma helpt u of uw boekhouder bij het beheren van een breed scala aan boekhoudkundige functies, zoals het maken van rapporten, het bijhouden van gegevens en het in evenwicht brengen van de boeken, om er maar een paar te noemen.

Boekhoudprogramma

Veel boekhoudprogramma’s kunnen bijvoorbeeld naadloos verbinding maken met uw bankrekening om transacties en andere financiële gegevens te importeren. Dit bespaart niet alleen tijd ten opzichte van het handmatig invoeren van transacties, maar het vermindert ook de menselijke fouten die gepaard gaan met het handmatig invoeren van gegevens.

Wat zijn de verschillen tussen boekhoudsoftware en accounting software?

Er zijn weinig of geen verschillen tussen accounting- en boekhoudsoftware. Ze hebben meestal de functionaliteit om zowel boekhoudkundige als accounting taken uit te voeren. Het grootste verschil zit in de manier waarop de software wordt gebruikt door boekhouders en accountants. Om dat te begrijpen, moet je begrijpen hoe hun rollen verschillen.

Boekhouders voeren een breed scala aan taken uit, zoals het registreren van financiële transacties, het bijhouden van een nauwkeurige administratie en het in evenwicht brengen van de boeken van een bedrijf. Ze kunnen ook belangrijke financiële overzichten voorbereiden en deze helpen vertalen in eenvoudig Nederlands, zodat bedrijfseigenaren die informatie kunnen gebruiken om intelligente zakelijke beslissingen te nemen.

Een boekhouder is iemand die de financiële informatie van een bedrijf beheert. Ze zijn niet technisch gekwalificeerd om financieel advies te geven of strategische planning uit te voeren. Er zijn geen vergunningsvereisten, en iedereen kan het worden.

Een accountant, aan de andere kant, is iemand die gecertificeerd is om boekhoudkundige taken die strategische planning, fiscale voorbereiding, en het creëren van financiële verslagen kan omvatten uit te voeren. Accountants moeten een bachelor’s degree in het bedrijfsleven of een ander gerelateerd gebied hebben. Zij moeten dan slagen voor een uitgebreid examen om hun Certified Public Accountant (CPA) licentie te ontvangen.

Kortom, boekhouders beheren en registreren de financiële informatie van een bedrijf, terwijl accountants deze kunnen interpreteren, gekwalificeerd advies kunnen geven en belastingen kunnen voorbereiden.

Met boekhoudsoftware kunnen boekhouders en accountants taken en functies afhandelen, zoals:

Crediteuren
Debiteuren
Categoriseren van transacties
Beheer van financiële afsluiting
Grootboek
Opstellen van financiële kernstaten
Inkooporders en voorraad/inventaris
Afstemmen van bankrekeningen.

Moet ik betaalde of gratis boekhoudsoftware gebruiken?

Over het algemeen biedt betaalde software meer functionaliteit dan gratis software. Dat wil echter niet zeggen dat gratis boekhoudsoftware niet nuttig is voor bepaalde soorten bedrijven.

Bedrijven als Wave bieden bijvoorbeeld gratis software voor boekhouding, facturering en het scannen van ontvangstbewijzen. Maar dit soort gratis software is alleen zinvol voor zeer kleine bedrijven en eenmanszaken. De meeste bedrijven zouden beter af zijn met software die meer functies en hulpmiddelen biedt, plus een grotere mogelijkheid om te schalen naarmate het bedrijf groeit.

Hoe kiest u de beste boekhoudsoftware voor uw bedrijf?

U kunt de juiste boekhoudsoftware kiezen door eerst te kijken naar de uitdagingen die uw bedrijf moet oplossen.

Een freelancer kan bijvoorbeeld meer hebben aan een boekhoudprogramma dat slechts een paar basisfuncties biedt, zoals facturering en creditcardverwerking. Een bedrijf op ondernemingsniveau heeft baat bij software die een uitgebreide set krachtige boekhoudtools biedt die geschikt is voor veel gebruikers. Startende bedrijven zijn meestal beter af met software die het tempo kan bijhouden naarmate ze in omvang toenemen.

Xero

Software voor boekhouding: Xero

Prijzen: Het startersplan is $20/maand. Premium is $40/maand.
Waardering: 4.2/5 op G2Crowd.

Voor wie is het? Kleine bedrijven die een alles-in-één online boekhoudsoftware oplossing nodig hebben.

Xero is een cloud accounting software-oplossing voor kleine bedrijven. Naast de gebruikelijke functies die horen bij een alles-in-één online boekhoudoplossing, heeft het ook een robuust betalingsbeheer en incassotool en kan het dubbele boekhouding uitvoeren.

Bedrijven kunnen ook online betalingsopties aan facturen toevoegen – betalingen via PayPal, Apple Pay of Stripe accepteren – en deze transacties vervolgens in het systeem vastleggen.

Wave

Software voor boekhouding: Wave

Prijzen: Boekhouding, facturering en het scannen van ontvangstbewijzen zijn gratis. Zie site voor individuele betaling accepteren en payroll service plannen.
Waardering: 4.4/5 op G2Crowd.
Voor wie is het: Kleine bedrijven die gratis boekhoudsoftware nodig hebben die basis boekhouding, uitgaven bijhouden, facturering, ontvangst software uitvoert. Heeft ook credit card acceptatie en salarisadministratie functionaliteiten.

Wave biedt gratis boekhoud-, facturatie- en bonnensoftware die freelancers en eigenaren van kleine bedrijven helpt hun bedrijf efficiënter te runnen. Het heeft ook credit card verwerking en payroll functies die beide betaald worden. Er is zelfs een mobiele app die betalingen onderweg kan accepteren.

Bedrijven kunnen ook hun PayPal- en bankrekeningen aan de software koppelen om belastinggegevens, balansen en debiteuren- en crediteurenrapporten te genereren. Wave is een geweldige manier voor kleine bedrijven om hun boekhouding te beheren zonder te verzanden in ingewikkelde functies die ze misschien niet nodig hebben.

Opmerking: Weet u niet zeker of Xero of Wave geschikt is voor uw bedrijf? Bekijk dan onze QuickBooks vs. Xero vs. Wave vergelijkingspost voor een meer diepgaande blik op alle drie de tools.

FreshBooks

Software voor boekhouden: FreshBooks

Prijzen: 30 dagen gratis proberen. Plannen beginnen bij $15/maand voor maximaal 5 klanten. Neem contact op voor prijzen voor grote ondernemingen.
Waardering: 4.6/5 op G2Crowd.
Voor wie is het? Solopreneurs, zelfstandigen, kleine bedrijven.

Met FreshBooks kunt u uw tijd en uitgaven bijhouden en professioneel ogende facturen naar klanten sturen. Veel freelancers en kleine bedrijven zijn er dol op omdat het het vaak tijdrovende aspect van debiteurenadministratie vereenvoudigt.

FreshBooks biedt uw klanten ook de mogelijkheid om hun facturen te betalen met een creditcard of pinpas. De verwerkingskosten zijn vergelijkbaar met die van andere online betalingsgateways. Het is een uitstekende keuze voor bedrijven die geen behoefte hebben aan een volwaardige boekhoudapplicatie of factureringssoftware.

NetSuite

Software voor boekhouding: NetSuite

Prijzen: Neem contact op voor prijzen.
Waardering: 3.9/5 op G2Crowd.
Voor wie het is: Bedrijven op ondernemingsniveau.

NetSuite is een cloud Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem dat is ontworpen om de boekhoudafdelingen van bedrijven soepeler te laten werken. Het doet dit door het verstrekken van een robuuste set van functies en functionaliteiten die de tijd kunnen verlichten die wordt besteed aan alledaagse taken (zoals inventaris bijhouden en beheren).

Van crediteuren tot debiteuren, het biedt een zeer aanpasbaar platform dat zal wikkelen rond de manier waarop u zaken doet.

NetSuite biedt ook wat zij noemen een SuiteSuccess-team. Dit team van experts biedt klantenondersteuning, technisch advies over hoe installatieproblemen op te lossen, en “best practices” tips voor nieuwe en bestaande gebruikers.

Veel bedrijven zullen deze service waarderen, omdat het kan helpen veel tijd te besparen en nieuwe gebruikers snel op de juiste weg te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *