Boekhouding termen die iedere ondernemer moet kennen

Miljoenen eigenaren van kleine bedrijven en startende ondernemers zijn meesters in het creëren van geweldige producten en diensten, het samenstellen van effectieve teams en het overtuigen van klanten. Velen van hen zouden echter waarschijnlijk niet slagen voor de basis boekhouding.

Als u als bedrijfseigenaar de verschillende soorten “rekeningen” niet begrijpt die uw boekhouder gebruikt om uw financiën te organiseren, zal het meten van het succes (of falen) van uw inspanningen zinloos zijn.

Bedreven zijn in digitale marketing, bijvoorbeeld, is niet genoeg als u geen duidelijk financieel beeld hebt van uw bedrijf en tegen cashflowproblemen aanloopt.

U zou ook niet naar de dokter gaan en vragen om alleen uw benen te laten controleren. U wilt een uitgebreid onderzoek! Zo is het ook met de financiële aspecten van uw bedrijf. U moet alles weten over de financiën van uw bedrijf, niet alleen het saldo van uw bankrekening. Zoals Peter Derksen, schrijver voor kleine bedrijven, uitlegt, helpt het u niet alleen om nu solide beslissingen te nemen en plannen te maken voor uw bedrijf op de lange termijn, een efficiënte boekhouding bespaart tijd. Bovendien bereidt het u voor op overheidscontroles en helpt het fraude te voorkomen.

Hier zijn 10 basistypes van boekhoudrekeningen voor een klein bedrijf:

Contant geld. Meer fundamenteel dan dit wordt het niet. Alle zakelijke transacties lopen via de kasrekening, die zo belangrijk is dat boekhouders vaak twee journalen gebruiken, Kasontvangsten en Kasuitgaven, om de activiteit bij te houden.

Debiteuren. Als uw bedrijf producten of diensten verkoopt en de betaling niet onmiddellijk int, hebt u “vorderingen”, of geld dat u van klanten tegoed hebt. U moet de debiteurenadministratie bijhouden en up-to-date houden, zodat u op tijd en accuraat facturen kunt sturen.

Inventaris. Onverkochte producten zijn als geld op een plank en moeten zorgvuldig worden verantwoord en bijgehouden. De cijfers in uw boeken moeten periodiek worden getest door fysieke tellingen uit te voeren van de inventaris die in voorraad is.

Crediteuren. Niemand houdt ervan geld uit het bedrijf te sturen, maar een duidelijk overzicht van alles via uw Crediteurenadministratie maakt het iets minder pijnlijk. Een beknopte boekhouding helpt tijdige betalingen te verzekeren en te voorkomen dat u iemand twee keer betaalt! Door rekeningen vroeg te betalen kan uw bedrijf ook in aanmerking komen voor kortingen.

Te betalen leningen. Als u geld hebt geleend om apparatuur, voertuigen, meubilair of andere zaken voor uw bedrijf te kopen, houdt deze rekening de betalingen en vervaldata bij.

Verkoop. De rekening Verkoop houdt alle inkomende inkomsten bij van wat u verkoopt. Het tijdig en nauwkeurig registreren van de verkopen is van essentieel belang om te weten waar uw bedrijf staat.
Aankopen. Op de inkooprekening worden alle grondstoffen en eindproducten bijgehouden die u voor uw bedrijf koopt. Het is een belangrijk onderdeel van de berekening van de “Cost of Goods Sold” (COGS), die u aftrekt van de verkoop om de brutowinst van uw bedrijf te bepalen.

Loonuitgaven. Voor veel bedrijven zijn de loonkosten de grootste kostenpost van allemaal. Het nauwkeurig en up-to-date houden van deze rekening is essentieel om te voldoen aan de belasting- en andere rapportageverplichtingen van de overheid. Het ontlopen van deze verantwoordelijkheden kan u in ernstige problemen brengen.

Eigen vermogen. Deze rekening heeft een mooie klank. In principe wordt het bedrag bijgehouden dat een eigenaar (of eigenaren) in het bedrijf steekt. Het eigen vermogen, ook wel nettovermogen genoemd, geeft aan hoeveel geld een eigenaar heeft nadat de passiva van de activa zijn afgetrokken.

Overgedragen Winst. De rekening van de ingehouden winst volgt alle bedrijfswinsten die opnieuw in het bedrijf worden geïnvesteerd en niet aan de eigenaars worden uitbetaald. Ingehouden winsten zijn cumulatief, wat betekent dat ze verschijnen als een lopend totaal van geld dat is ingehouden sinds het begin van het bedrijf. Het beheer van deze rekening kost niet veel tijd en is belangrijk voor investeerders en kredietverstrekkers die willen weten hoe het bedrijf in de loop van de tijd heeft gepresteerd.

Veel ondernemers denken dat boekhouden een gevreesd karwei is, maar als u de gegevens die uw boekhouder verzamelt begrijpt en effectief gebruikt, kan de boekhouding uw beste bondgenoot zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *